Hulporganisaties porren Reynders aan

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen willen dat ons land Rwanda op het matje roept voor zijn steun aan de rebellen in Oost-Congo. Maar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR, die gisteravond aankwam in Kinshasa voor een 10-daags bezoek aan Congo en Rwanda zei vanmorgen dat hij hoopt dat de twee landen een dezer dagen samen actie ondernemen tegen de opstand.
Didier Reynders werd bij aankomst in Kinshasa begroet door de Congolese viceminister van Buitenlandse Zaken.

Beide hulporganisaties willen dat België Rwanda terechtwijst voor de rol die het in Oost-Congo speelt. In april barstte in het oosten van Congo een nieuw en gewelddadig conflict los tussen het Congolese leger en de rebellenbeweging Maart23. Het conflict eiste al vele levens, zowat 250.000 mensen zijn op de vlucht.

Een VN-rapport bevestigde dat Rwanda de rebellen steunt. Voor landen als Nederland en Zweden was dat het signaal om hun ontwikkelingshulp aan Rwanda tijdelijk op te schorten. Maar ons land schiet schromelijk te kort, zegt Nadia Nsayi van Broederlijk Delen.

"We zien tot onze grote verbazing dat de Belgische regering nog steeds geen duidelijk standpunt heeft ingenomen. Ik denk dat het hoog tijd is dat mijnheer Reynders dit probleem aankaart bij zijn Rwandese partners en ook sancties neemt", aldus Nsayi.

"Tijd speelt niet in ons voordeel"

Reynders, die gisteren in Kinshasa aankwam, had vanmorgen een ontmoeting gehad met zijn Congolese ambtgenoot Raymond Tshibanda N'Tungamulongo over de toestand in het oosten van het land. Reynders sprak na afloop de hoop uit dat Congo en Rwanda in de komende dagen tot een gemeenschappelijke actie zouden komen om een einde te maken aan de opstand.

Gevraagd naar een eventuele ontplooiing van een nieuwe, neutrale troepenmacht, zei Reynders dat hij de voorkeur gaf aan een troepenmacht opgebouwd rond de Monusco, de reeds aanwezige VN-troepenmacht. "Er is weinig tijd om opnieuw een rechtsstaat te vormen", luidde het. Ook Tshibanda herhaalde de Congolese vraag voor een versterking van de internationale troepenmacht. "De VN-Veiligheidsraad zal een resolutie moeten goedkeuren die het mandaat van Monusco uitbreidt en versterkt", zo betoogde Tshibanda. De VN-vredesmacht Monusco telt momenteel 17.000 manschappen, de meesten daarvan zijn gelegerd in het oosten van het land. Rwanda, daarentegen, lijkt voorstander te zijn van een nieuwe troepenmacht.

Reynders blijft vier dagen in Congo, daarna reist hij via Lubumbashi, Bukavu en Goma door naar Rwanda. Als Rwanda na dat bezoek nog steeds weigert om mee te werken aan een oplossing, dan komen er sancties, luidt het.