Leonard Cohen wil geen Gentse eredoctor zijn

Leonard Cohen heeft een eredoctoraat van de Universiteit Gent afgeslagen. "Hij heeft ons vrij snel laten weten dat dit allemaal heel vriendelijk was van ons, maar dat het niet echt hoefde", zegt de Gentse burgemeester Termont in Het Nieuwsblad en De Standaard.

De Canadese singer-songwriter gaf vorige week de aftrap van zijn wereldtournee "Old ideas" met vijf concerten op het Sint-Pietersplein in Gent. Maar het plan om hem eredoctor van de Gentse universiteit te maken en te ontvangen op het stadhuis, werd snel afgevoerd.

Paul Van Cauwenberge, rector van de UGent, vindt het jammer dat Cohen niet het voorbeeld volgt van andere grote namen als Bob Geldof, Desmond Tutu en Kofi Annan, die wel een eredoctoraat aanvaardden.

"Ik zou er ontzettend trots op geweest zijn als we hem aan onze eregalerij hadden mogen toevoegen. Zijn verdienste als poëet en als schrijver is enorm", zegt de rector in de kranten.