Loekasjenko ontslaat minister Martynov

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Martynov ontslagen. Waarom Martynov de deur uitvliegt is niet duidelijk, maar wellicht heeft het ontslag te maken met de recente diplomatieke rel met Zweden.

Eerder van de maand heeft Wit-Rusland de Zweedse ambassadeur en alle Zweedse diplomaten het land uitgewezen. Minsk trok ook alle Wit-Russische diplomaten terug uit Stockholm.

De diplomatieke crisis ontstond nadat begin juli een vliegtuig dat gecharterd was door een Zweeds reclamebureau honderden teddyberen op Wit-Russisch grondgebied had gedropt. Aan de teddyberen waren oproepen voor meer vrijheid en respect voor de mensenrechten bevestigd.

Als gevolg van dit incident ontsloeg Loekasjenko al twee generaals en gaf hij de luchtmacht het bevel te schieten op elk vliegtuig dat het luchtruim van het land zou proberen te schenden.

Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland en heeft de naam "de laatste dictator van Europa" te zijn. De Europese Unie heeft al herhaaldelijk kritiek geleverd op zijn dictatoriale beleid.

De ontslagen minister van Buitenlandse Zaken wordt opgevolgd door Vladimir Makej, de voormalige chef van de presidentiële administratie.