Turkije wil "safe haven" voor Syrische vluchtelingen

Turkije vraagt dat de Verenigde Naties een "veilige zone" in Syrië oprichten om er de vluchtelingen in hun eigen land op te vangen. Dat vereist wel een internationale interventie in het conflict in Syrië.

De voorbije maanden zijn een kwart miljoen Syriërs naar de buurlanden  Turkije, Libanon, Jordanië en Irak gevlucht voor het geweld in hun land. Die stroom neemt alsmaar uitbreiding.

In Turkije zitten nu al minstens 70.000 Syriërs en dat aantal zou snel kunnen oplopen tot 100.000. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu kost dat zijn land nu al 300 miljoen dollar en kan Ankara dat binnenkort niet meer aan.

Daarom stelt hij voor dat de Verenigde Naties "veilige zones" zouden inrichten in het noorden van Syrië, waar de vluchtelingen in kampen in eigen land zouden moeten worden opgevangen.

Dat houdt echter wel in dat de VN de veiligheid van die kampen dan ook desnoods moet afdwingen via bijvoorbeeld een vliegverbod of via het sturen van grondtroepen. De Syrische rebellen hebben de voorbije weken hun teritorium langs de Turkse grens uitgebreid en zijn bereid om daar vluchtelingen op te vangen als die internationale bescherming zouden krijgen.

Net vandaag overigens hebben de laatste VN-waarnemers Syrië verlaten (links). Vier maanden lang hebben die vergeefs getracht om een afgesproken bestand een kans te geven, maar geen van de strijdende partijen heeft zich daaraan gehouden.

Gaan we of gaan we niet?

Het Turkse voorstel komt hoe dan ook neer op een internationale inmenging binnen de Syrische grenzen en de kans dat het regime in Damascus het daarmee eens is, is erg klein. De kans dat de VN-troepen slaags raken met het Syrische leger, is dan weer erg groot.

Een dergelijke "no-flyzone" was er al eerder al boven Noord-Irak om er de Koerden te beschermen tegen Saddam Hoessein en in het zuiden van Irak om de sjiieten (zonder veel succes) te beschermen.

Vorig jaar hebben Westerse en Arabische troepen een  vliegverbod afgedwongen boven Libië. In de praktijk leidde dat tot preventieve luchtaanvallen op de Libische luchtafweer en luchtmacht. Of Rusland en China een dergelijke inmenging genegen zijn, is weinig waarschijnlijk en het is ook niet duidelijk of er veel animo is voor een dergelijke actie in Syrië.

Jordanië is boos na granaten uit Syrië

Jordanië heeft intussen officieel geprotesteerd bij de Syrische overheid nadat eerder artilleriegranaten over de grens waren geschoten. Dat gebeurde tijdens gevechten tussen het Syrische leger en de rebellen in het zuiden van het land. Bij dat incident is een Jordaans meisje gewond geraakt en moesten vier burgers behandeld worden na een paniekaanval.

Intussen wordt er opnieuw zwaar gevochten in de zuidelijke stad Deraa, een bolwerk van de rebellen, en in buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus.

In de noordelijke stad Aleppo wordt hevig gevochten rond de gebouwen van het militaire gerechtshof en het lokale hoofdkwartier van de regerende Baath-partij.

De miljoenenstad Aleppo is sinds enkele weken een brandpunt van een krachtmeting tussen het Baath-regime en de Syrische opstandelingen.