"Chemische wapens inzetten is brug te ver"

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt het regime van de Syrische president Bashar al-Assad dat het gebruik van chemische of biologische wapens voor Washington een brug te ver zou betekenen. Hij zei dat op een persconferentie in het Witte Huis.

"Er dreigen zware gevolgen mochten we zien dat er chemische wapens worden verplaatst of worden ingezet", zei Obama. Volgens hem zou zo'n evolutie hebben voor het hele Midden-Oosten, en vooral voor bondgenoot Israël. "Zoiets zou mijn berekeningen helemaal veranderen", dreigt de Amerikaanse president.

Eerder heeft een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken al gezegd dat Damascus nooit massavernietigingswapens tegen de eigen bevolking zou inzetten, maar ze wel zou gebruiken tegen buitenlandse indringers. Daarmee heeft het Syrische regime eigenlijk bevestigd dat het inderdaad beschikt over massavernietigingswapens.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov waarschuwt het westen om geen eenzijdige acties te ondernemen, omdat dit een overtreding van het internationale recht en het charter van de Verenigde Naties zou betekenen. Lavrov zei dat tijdens een ontmoeting met een Chinese topdiplomaat.

Rusland en China, die worden beschouwd als bondgenoten van het Syrische regime, houden strengere sancties tegen Damascus tegen in de VN-Veiligheidsraad.