"Congolese rebellenbeweging kleiner dan gedacht"

De rebellenbeweging M23 die in Oost-Congo dood en vernieling zaait, is kleiner dan algemeen werd aangenomen. Volgens een bron binnen de Verenigde Naties zou de beweging maar 400 tot 600 strijders tellen. En ondanks een recente overwinning op het Congolese leger zou ze ook geen vooruitgang meer boeken.

De VN-functionaris deelde zijn kennis op voorwaarde van anonimiteit met enkele Belgische journalisten die in het kielzog van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) meereisden naar Congo. Reynders is in de regio om te onderhandelen in het conflict tussen buurlanden Congo en Rwanda.

Dat het Congolese leger tijdens de recente confrontatie met de rebellen het onderspit moest delven, heeft alles te maken met zijn gebrek aan logistiek, aldus de anonieme bron. "Na twee of drie dagen gevechten zijn ze  zonder munitie of eten teruggevonden."

Het Congolese leger voert samen met de Monusco, de VN-missie die instaat voor de stabiliteit in de regio, gemeenschappelijke missies uit. Maar de Monusco wordt daarbij sterk beperkt door de grenzen van zijn mandaat. Het kan de bevolking beschermen, maar niet de dorpjes. Dat is een taak voor het nationale leger en dat kampt dan weer met een gebrek aan logistiek.

Opmars rebellen gestuit?

De Monusco helpt het Congolese leger bij het transport van mensen en middelen. Wapens of munitie leveren de VN-troepen niet, maar de voorbije drie weken boden ze wel verscheidene keren luchtsteun met helikopters om de opmars van de rebellen richting Goma te stuiten.

De Monusco voerde op een 30-tal kilometer van de stad ook een demarcatielijn in met de duidelijke boodschap aan de rebellen om ze niet te overtreden. De VN is als de dood dat de rebellen de provinciehoofdstad met meer dan een miljoen inwoners zullen innemen. De boodschap lijkt voorlopig aan te komen. De opmars van de rebellen lijkt voorlopig gestuit, al zullen de regelmatige helikopterpatrouilles boven het gebied daar ook wel voor iets tussenzitten.

M23 werd eind april in de heuvels van Noord-Kivu opgericht door voormalige soldaten van de vroegere Congolese rebellenbeweging CNDP. Een recent VN-rapport toonde aan dat M23 steun krijgt van buurland Rwanda. Rwanda ontkent met klem maar volgens jonge kindsoldaten die bij de Monusco hun toevlucht zochten, zijn ze wel degelijk in Rwanda gerecruteerd.