"Guy Spitaels was een groot staatsman"

Premier Elio Di Rupo (PS) en PS-voorzitter Thierry Giet loven de verdiensten van hun voorganger Guy Spitaels, die vandaag is overleden. Di Rupo zegt met grote droefheid kennis te hebben genomen van het overlijden van Spitaels.

"Guy Spitaels was een groot staatsman", zegt de premier in een persmededeling.

"Hij heeft onder meer op bepalende wijze bijgedragen aan de omvorming van België tot een federale staat bestaande uit Gewesten en Gemeenschappen met belangrijke bevoegdheden. Tijdens de jaren 80, aan het hoofd van de PS, heeft Guy Spitaels de partij gemoderniseerd en haar grote electorale successen bezorgd."

"Belezen, nauwgezet en open als hij was, is hij er in geslaagd aan politiek te doen die het verschil maakte en een briljante carrière als universiteitsprofessor en gerespecteerd auteur uit te bouwen."

"PS verliest historisch figuur"

PS-voorzitter Thierry Giet betuigt zijn medeleven in naam van alle militanten en mandatarissen.

"Guy Spitaels heeft een stempel gedrukt op de geschiedenis van het socialisme in België, op het Belgische politieke leven en op het leven van miljoenen Brusselaars en Walen", schrijft Giet in een persbericht. Hij omschrijft Spitaels als "een van de grootste Walen van de eeuw" en een grote intellectueel. "De PS verliest een historisch figuur", zegt de voorzitter van de Franstalige socialisten.

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) benadrukt de rol die Spitaels speelde als partijvoorzitter bij de totstandkoming van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgens Waals minister-President Rudy Demotte heeft Spitaels "op een opmerkelijke manier de strengheid van de intellectuele professor weten te combineren met zijn kwaliteiten als politiek beheerder."

"Maakte van PS sterke partij"

Bij de Vlaamse socialisten luidt het oordeel over Spitaels genuandeerder. "Je kunt er niet aan voorbij dat hij de PS in Wallonië een bepaalde periode met ijzeren hand geleid heeft, waardoor je kan zeggen dat de PS politiek het tegengewicht vormde van wat in die tijd de CVP-staat werd genoemd in Vlaanderen', zegt voormalig SP-toppoliticus Willy Claes.

De Vlaamse socialist en generatiegenoot van Spitaels ziet ook positieve punten. "Laten we er toch ook aan herinneren dat hij zin had voor compromis, zoniet waren de communautaire akkoorden niet tot stand gekomen, die in zijn periode tot stand zijn gekomen."