"Inval in ambassade is diplomatieke zelfmoord"

"Als Groot-Brittannië de ambassade van Ecuador in Londen binnenvalt om Julian Assange te arresteren, pleegt het land diplomatieke zelfmoord." Dat zegt president Rafael Correa. WikiLeaks-stichter Assange verblijft sinds juni in de ambassade.
President Rafael Correa

Correa deed de uitspraak op de staatstelevisie. Een inval van Groot-Brittannië in de ambassade zou betekenen dat het land niets meer kan zeggen als anderen hun ambassades overal ter wereld zouden binnengaan, aldus de Ecuadoraanse president.

Ecuador en Groot-Brittannië zijn verwikkeld in een diplomatieke rel sinds het Zuid-Amerikaanse land asiel heeft gegeven aan Julian Assange. Voorlopig verblijft hij in de ambassade in Londen.

Groot-Brittannië zegt dat het verplicht is om Assange uit te leveren aan Zweden, waar het gerecht hem zoekt in verband met twee klachten over aanranding. Assange ontkent die beschuldigingen en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn.

Bovendien vreest het WikiLeaks-boegbeeld dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, waar hij vervolgd kan worden voor het lekken van diplomatieke documenten. En omdat Groot-Brittannië Assange niet wil toestaan om het vliegtuig naar Ecuador te nemen, zit hij dus vast in de ambassade.

Als het moet brengen we deze kwestie op tafel bij de Verenigde Naties, zegt Correa. Vrijdag vergadert de Organisatie van Amerikaanse Staten, daarin zijn 35 landen op het Amerikaanse continent vertegenwoordigd. De Ecuadoraanse president hoopt er steun te krijgen voor zijn standpunt.

Ecuadoranen steunen president en Assange

Correa benadrukt wel dat hij wil onderhandelen. "We staan open voor een dialoog met de regeringen van Groot-Brittannië en Zweden", klinkt het. Volgens de president is de "onbuigzame houding" van beide landen de reden dat er geen oplossing gevonden wordt.

Hij had bovendien nog een opmerking klaar voor Groot-Brittannië. "De Britten zeggen dat ze geen andere keuze hebben dan Assange uitleveren, maar waarom hebben ze destijds Augusto Pinochet (de voormalig dictator van Chili, red.) niet uitgeleverd?", aldus Correa.

In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito zijn gisteren ook honderden inwoners de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de president. Ze verzamelden bij het paleis van Correa en droegen spandoeken en foto's van Assange met zich mee. Bij de Britse ambassade waren er kleine protestacties.