"Sterk geradicaliseerd op communautair vlak"

Vanuit de politieke wereld komen uiteenlopende reacties op het overlijden voormalig PS-voorzitter Guy Spitaels. Oud-premier Wilfried Martens (CD&V), een generatiegenoot, noemt hem een grote persoonlijkheid, maar wijst er ook op dat hij op communautair vlak radicaal was geworden.
Wilfried Martens is een generatiegenoot van Guy Spitaels

Guy Spitaels was vicepremier in de regering-Martens I. "Hij was toen een gematigd man, een socialist du possible, ook op het communautaire vlak", zegt Wilfried Martens. Vanaf 1981 kwamen de socialisten in de oppositie terecht en werd Spitaels voorzitter van de PS. Hij voerde hard oppositie tegen de besparingen van de rooms-blauwe regeringen-Martens.

Ook op communautair vlak vergrootte de afstand tussen Martens en Spitaels, die het Waals regionalisme had omarmd. "Er moet ergens een déclic geweest zijn. Op communautair vlak is hij sterk geradicaliseerd", zegt Martens. "In het laatste interview dat ik van hem las toonde hij zich zeer pessimistisch over de communautaire verhoudingen. Hij zei dat hij niet meer zou investeren in België, een mening die ik niet deel."

FDF-voorzitter Olivier Maingain kan die regionalistische reflex wél appreciëren. "Spitaels was een van de zeldzame personalteiten die vond dat Wallonië samen met Brussel zijn eigen lot zo vlug mogelijk in eigen handen moest nemen, want politiek Vlaanderen wil zich alsmaar meer onttrekken aan de Belgische staat." Maingain prijst de enorme luciditeit van Spitaels.

"Of het nu op academische vlak was, als burgemeester van Aat, als minister of als Waals minister-president, Guy Spitaels kon zich steeds boven het partijgewoel plaatsen om een ambitieuze visie op het federalisme of de toekomst van Wallonië te doen gelden", zeggen Ecolo-voorzitters Olivier Deleuze en Emily Hoyos.

CDH-voorzitter Benoit Lutgen staat stil bij de scherpe analyses  van Spitaels en bij "het plezier van het lezen van zijn boeken over de internationale politiek".

Ook MR-voorzitter Charles Michel kan de "pertinente boeken" van Spitaels blijkbaar smaken. "Het was een intellectueel van hoog niveau met wie het altijd interessant debatteren was", zegt hij. Michel noemt Spitaels "een politieke reus".

Dat ze daar bij Vlaams Belang anders over denken, hoeft niet te verwonderen. "Hopelijk gaan de tranen en de snottebellen niet doen vergeten waarom deze PS-voorzitter "Dieu" werd genoemd. En door wie", luidt een cynische tweet van Kamerlid Gerolf Annemans.