"Waarschuwing Obama is voorwendsel voor invasie"

De waarschuwing van de Amerikaanse president Barack Obama dat Syrië maar beter geen chemische of biologische wapens inzet, is louter en alleen maar verkiezingspropaganda. Dat heeft de Syrische vicepremier gezegd na overleg met de bondgenoten van Syrië in Moskou. Het Westen zoekt een excuus om Syrië binnen te vallen, aldus Qadri Jamil.

Obama kondigde gisteren aan dat de VS zijn houding tegenover een militaire interventie in Syrië zou herzien als het regime van president Assad chemische of biologische wapens zou inzetten tegen zijn bevolking.

"Propagandistische dreigementen", aldus Jamil en hij verwees naar de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Het Westen zoekt een excuus voor een militaire interventie." Jamil verwees naar de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. Een invasie die gerechtvaardigd werd door de aanwezigheid van massavernietigingswapens. "Een leugen, zo bleek later."

"Een militaire interventie is onmogelijk", vertelde Jamil aan de aanwezige journalisten. "Zij die dit overwegen, willen duidelijk dat de crisis zich over de Syrische grenzen heen uitbreidt." Het conflict in Syrië is nu al overgeslagen naar buurland Libanon. Bij het anderhalf jaar durende conflict in Syrië zijn volgens de oppositie al zeker 20.000 mensen omgekomen. Algemeen wordt aangenomen dat Syrië over grote voorraden chemische wapens beschikt en ze tegen de eigen bevolking zal inzetten. Ook bondgenoot Rusland heeft Syrië al gewaarschuwd om dit niet te doen.