Bruul deels afgesloten door instortingsgevaar

In Mechelen is de winkelstraat Bruul ter hoogte van enkele winkels afgesloten omdat er instortingsgevaar is, meer bepaald bij de winkels H&M en Cool Cat. In de gevel van de twee panden van de winkels zijn grote scheuren ontstaan.

"Het gaat om verschillende scheuren over een lengte van zo'n 20 meter", zegt Filip Maudens van de brandweer van Mechelen. "Dan zijn we ook binnengegaan in de panden en hebben we vastgesteld dat de vloer in de winkel van H&M zo'n 5 centimeter verzakt was op de eerste verdieping."

"De stad heeft een aannemer gevorderd, in samenspraak met de eigenaar van het gebouw, en die gaat de nodige beveiligingswerken uitvoeren."

Gisteravond werden de gebouwen al voorlopig gestut in afwachting van een verdere inspectie vandaag. Er waren ook al enkele brokstukken naar beneden gevallen.

De winkelstraat werd gisteravond volledig afgesloten, vanmorgen is nog een deel van de straat niet toegankelijk. "Momenteel kunnen enkel voetgangers en fietsers langs de getroffen winkelpanden, voor hen hebben we een looppad aan de overkant voorzien", zegt commissaris Maurice Dommicent, woordvoerder van de Mechelse lokale politie.

"Leveranciers van de naburige winkels kunnen eveneens hun bestemming bereiken, maar worden dan in dezelfde richting teruggestuurd." Ook de bussen van De Lijn volgen een omleiding.

In de loop van de voormiddag is er een coördinatievergadering van de stad met alle veiligheidsverantwoordelijken om te bekijken of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.