Buurjongens Priscilla in beroep tegen plaatsing

De twee minderjarige jongens die geplaatst zijn in een jeugdinstelling voor hun rol in de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant, gaan in beroep tegen de plaatsing. De zitting van de 41-jarige buurman over zijn verdere aanhouding is dan weer uitgesteld. Ondertussen is ook een filmpje opgedoken waarin het meisje gepest werd.

In het onderzoek naar de dood van het 14-jarige meisje zijn drie personen aangehouden: de 41-jarige buurman, een 12-jarige en 16-jarige buurjongen. Ze hebben allemaal bekentenissen afgelegd in de zaak, maar hun precieze rol is nog niet duidelijk.

De jeugdrechter heeft beslist om de twee minderjarigen te plaatsen in een gesloten jeugdinstelling. Ze zitten beiden in een andere instelling. De 41-jarige buurman zit in voorhechtenis.

De twee minderjarige jongens hebben beroep aangetekend tegen hun plaatsing in een jeugdinstelling. Volgens de advocaat van de 12-jarige jongen is zijn cliënt zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen, zowel van het overlijden van het meisje als van de ondervragingen door de politie en de plaatsing in de gesloten instelling. De advocaat zegt dat de jongen beseft dat de pesterijen tegen het meisje te ver zijn gegaan en dat zijn cliënt daarin nooit het voortouw heeft genomen.

Het parket heeft vanochtend een persconferentie gegeven over de zaak, maar daarover was er geen nieuws. Het parket bevestigde wel dat een van de verdachten een filmpje op zijn telefoon had staan waarin te zien is hoe het 14-jarige meisje gepest werd. "Over de inhoud daarvan of de relevantie voor het strafdossier geven we op dit moment geen commentaar", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. Hij wilde ook niet zeggen wie het filmpje heeft gemaakt.

Zitting 41-jarige buurman is uitgesteld

De 41-jarige buurman die is aangehouden voor dezelfde feiten, is vanmorgen voor de raadkamer in Brussel verschenen. Maar de advocaat van de man is met vakantie, een plaatsvervanger had daarom om uitstel gevraagd. De rechter heeft dat toegestaan. Volgende week dinsdag moet de man weer voor de raadkamer verschijnen en zal beslist worden of hij in de cel moet blijven of niet.

De man blijft erbij dat hij geen enkele daad heeft gesteld die de dood van het meisje heeft veroorzaakt en dat hij geprobeerd heeft de pesterijen door de twee andere, minderjarige verdachten, te doen stoppen.

De plaatsvervangende advocaat zegt intussen dat de man doodsbedreigingen krijgt in de gevangenis.