Hans Herbots presenteert internationale krimi

In het Rubenshuis in Antwerpen is de nieuwe internationale krimireeks "The spiral" voorgesteld, die vanaf 9 september wordt uitgezonden op Eén. Hans Herbots regisseerde een Belgisch-Nederlands-Scandinavische cast.

"The spiral" vertelt hoe een Europees kunstenaarscollectief een stunt onderneemt die hen wereldwijde aandacht moet bezorgen: ze stelen zes kunstwerken in musea in zes Europese landen. Maar de roof loopt niet helemaal zoals gepland en loopt uit in een ijzingwekkend kat-en-muisspel met de politie.

De Belgische acteurs in de cast zijn Johan Leysen (foto in tekst) als de charismatische leider van het kunstenaarscollectief en Lien Van de Kelder als agente bij Interpol. Ook Johan Van Assche en Thomas Ryckewaert spelen mee. De andere acteurs komen uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland.

"The spiral" is een Engelstalige reeks, een pan-Europees project dat simultaan zal worden uitgezonden in acht landen. Regisseur Hans Herbots noemt de reeks een krimi "in de beste Scandinavische traditie, met een scheut Belgisch surrealisme en een dosis Hollandse nuchterheid".

"The spiral" is ook meer dan alleen maar een televisiereeks. Het publiek kan participeren via een onlinespel op www.thespiral.eu. In dat spel nodigen de hoofdpersonages de kijkers uit om zelf op zoek te gaan naar de gestolen kunstwerken. De tv-reeks, het spel en de inspanningen van de kijkers culmineren op 28 september in een slotevenement voor het Europees parlement in Brussel.