Israël nerveus over Egyptische tanks in de Sinaï

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil dat Egypte onmiddellijk zijn tanks uit de Sinaï-woestijn terugtrekt. Dat schrijft de krant Maariv. Egypte zette tanks in op het schiereiland tegen islamistische militanten, die het ook op Israël hebben voorzien.
Egyptische tanks op weg naar de Sinaï

Israël eist dat Egypte stopt met strijdmachten in te zetten zonder een voorafgaande coördinatie met de Hebreeuwse staat, zoals het vredesverdrag uit 1979 tussen beide landen voorschrijft. Dat verdrag bepaalt dat de Sinaï een gedemilitariseerde zone wordt.

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris zegt aan de krant dat Israël "zich zorgen maakt over de aanwezigheid van Egyptische tanks in het noorden van de Sinaï. Het gaat om een flagrante schending van het vredesakkoord".

Het Israëlische verzoek werd via het Witte Huis aan Caïro overgebracht, aangezien de relatie tussen de Israëlische en Egyptische veiligheidsdiensten verslechterd is.

Volgens de krant vreest Israël dat Egypte van de situatie zal profiteren om zijn tanks en versterkingen op het eiland te houden, ook al weten ze dat de Egyptische militairen het gemunt hebben op militanten die ook Israël willen aanvallen.

Volgens de krant gaf Israël Egypte wel de toestemming om gevechtshelikopters boven de Sinaï in te zetten.