Kroaten en Slovenen armworstelen over... worst

De worst Kranjska klobasa dreigt een wig te drijven tussen Kroatië en Slovenië. De Kroaten nemen het niet dat de Slovenen een verzoek hebben ingediend om de worst een beschermde geografische status te geven.

Alles draait om de worst Kranjska klobasa, vernoemd naar de Sloveense regio Kranjska. In het nog eengemaakte Joegoslavië droeg de worst nog een Joegoslavisch label, maar sinds dat land uit elkaar is gevallen, werd de worst door geen enkel land specifiek opgeëist.

Daar wil Slovenië nu graag verandering in brengen, tot ongenoegen van de Kroatische minister van Landbouw. Die heeft bij de Europese Commissie een schriftelijk bezwaar ingediend tegen de voorgestelde bescherming van de worst.

"De Kroatische Kamer van Koophandel en de Kroatische producenten van Kranjskaworsten hebben alle relevante historische gegevens verzameld om het verzoek van Slovenië ongedaan te maken. Het ministerie van Landbouw zal de zaak nu verder verdedigen", staat te lezen in een schriftelijke verklaring van de Kroatische autoriteiten.

lees ook