NASA lanceert nog een Marslander in 2016

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat in 2016 een nieuw ruimtetuig naar Mars sturen. De InSight zal het binnenste van de rode planeet onderzoeken. Begin deze maand landde al de Marswagen Curiosity.
Een simulatie van hoe InSight er zal uitzien

De InSight is een statisch ruimtetuig dat instrumenten zal meenemen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Zo wil de NASA achterhalen of de kern van Mars vloeibaar of vast is en waarom de planeet geen tektonische platen heeft zoals de aarde.

Meer gedetailleerde informatie over het binnenste van Mars moet de wetenschappers helpen begrijpen hoe planeten gevormd worden en hoe ze evolueren. "De exploratie van Mars is een topprioriteit voor de NASA", zegt topman Charles Bolden.

Op termijn wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de basis leggen voor een bemande vlucht naar de rode planeet. "De recente succevolle landing van Curiosity heeft de publieke belangstelling doen opleven en deze aankondiging vandaag toont dat er meer opwindende Marsmissies zullen komen."

Het doel van de Marswagen Curiosity, die op 6 augustus landde, is onderzoeken of er ooit leven mogelijk geweest is op Mars. Met zijn budget van 2 miljard euro is dat project een pak duurder dan de kleinere InSight missie, die zo'n 345 miljoen euro mag kosten.