Piek in verbruik? Haal grote bedrijven van net

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil het systeem van "demand response" uitbreiden. Dat houdt in dat grote bedrijven op piekmomenten even afgeschakeld worden van het elektriciteitsnet om zo stroomonderbrekingen en problemen met de bevoorrading te vermijden.

De energieregulator CREG waarschuwde gisteren dat in het geval van een strenge winter het risico op problemen met de bevoorradingszekerheid toeneemt als de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 effectief gesloten blijven. De reactorvaten daar zijn mogelijk beschadigd.

Het VBO stelt nu voor om het systeem van demand response, dat in België nog in zijn kinderschoenen staat, uit te breiden. "Het is een deel van de oplossing voor ons", zegt Isabelle Callens van de werkgeversorganisatie.

Demand response houdt in dat grote verbruikers even zonder stroom gezet worden om piekmomenten op te vangen. Dat gebeurt op dit moment al bij een tiental grote bedrijven. Die krijgen daar een financiële compensatie voor van netbeheerder Elia.

"Maar in de industriële wereld kunnen veel meer en ook kleinere bedrijven, die niet direct aangesloten zijn op het hoogspanningsnet, bijdragen aan de buffer om onevenwichten in het net te vermijden", zegt Jan-Willem Rombouts, medestichter van REstore, een Antwerps bedrijf in de energiesector.

"De industrie is sterk vragende partij", aldus Rombouts. "Logisch, want bedrijven kunnen ongeveer 5 procent besparen op hun energiefactuur. In tijden van recessie en hoge energiekosten, merken wij de interesse. Maar op beleidsniveau en in de energiemarkt zelf is het een oplossing die nog maar weinig besproken wordt."

In landen zoals de Verenigde Staten of Groot-Brittannië is het systeem van demand response wel al goed ingeburgerd, luidt het.