Succesvolle transplantatie met afgewezen longen

Het longtransplantatie- team van het UZ heeft een behandeling ontdekt om longen die eerder waren afgewezen, opnieuw geschikt te maken voor transplantatie. Het gaat om een primeur voor ons land. De nieuwe behandeling opent nieuwe mogelijkheden voor transplantaties met organen van mindere kwaliteit.

De donorlongen in kwestie waren ongeschikt voor transplantatie omdat de donor hersendood was verklaard. In het geval van hersendood, kan er zich in de longen immers vocht opstapelen waardoor een "neurogeen longoedeem" ontstaat en de organen niet meer in aanmerking komen voor transplantatie.

Maar een multidisciplinair team van het UZ Leuven slaagde er vorige maand wel in om het probleem van de zogenoemde "natte" longen te omzeilen en een succesvolle transplantatie uit te voeren. Na verwijdering uit het donorlichaam werden de longen aangesloten op een toestel, beademd met zuurstof en bevloeid met een speciale bloedoplossing die het overtollige water aan de longblaasjes onttrok. Na enkele uren waren de longen weer geschikt voor transplantatie.

Professor Dirk Van Raemdonck van het UZ Leuven schat dat met de nieuwe techniek tot 25 procent meer transplantaties kunnen worden uitgevoerd. "Als we in België een 300-tal donoren hebben, dan kunnen we daar nu maar een 100-tal van gebruiken voor de longen. We moeten dus twee op de drie laten gaan omdat er bij de donor iets mis is. Door deze nieuwe techniek kunnen we meer patiënten op de wachtlijst helpen en vermijden dat ze overlijden terwijl ze nog op de lijst staan", aldus Van Raemdonck. De getransplanteerde patiënt heeft het ziekenhuis intussen verlaten.