Volvo Cars Gent beperkt tijdelijk de productie

Autobouwer Volvo Cars in Gent gaat tot eind september tijdelijk de productie beperken om de teruggelopen vraag, die de hele autosector treft, op te vangen. Dat is gezegd op een spoed- ondernemingsraad.

De productieverlaging wordt doorgevoerd door het schrappen van acht shiften. De laatste werkdag van augustus valt een nachtshift weg, in september worden de drie ploegen op twee vrijdagen geschrapt, net als een shift op een maandag.

"We bekijken de situatie week per week", zegt topman Geert Bruyneel. "We doen beroep op die werkloosheidsshiften omdat we ons moeten aanpassen aan de verminderde vraag in Europa. Maar we houden onze productiestatus voorlopig aan, omdat we toch nog zien dat de crisis geen permanente of langdurige impact zal hebben." De verminderde vraagt ligt volgens Bruyneel in de lijn met de totale marktachteruitgang, die in Europa schommelt rond de 10 procent.

Ook de vakbonden zijn nog niet pessimistisch. "Beter geen werkloosheid natuurlijk, maar het valt in eerste instantie al bij al nog mee", aldus Patrick Hautekeete (ACV). Ook hij merkt op dat de productie nog niet is teruggeschroefd. "Het is gevaarlijk om op korte termijn de productie af te stemmen op de verkoop", zegt hij.