Zuid-Afrikaanse mijndirectie neemt gas terug

In Zuid-Afrika heeft de directie van de platinamijn van Marikana het ultimatum laten varen dat de stakende kompels onder druk moest zetten om vanaf vandaag weer aan de slag te gaan. Ze had ermee gedreigd om iedereen te ontslaan die bleef voort staken. Vorige week schoot de politie al 34 stakers dood.

Het bedrijf "heeft samen met de vakbonden beslist deze week niet te focussen op ontslagen", zegt een woordvoerder. "Nu gaat het erom de werkzaamheden opnieuw stabiel te krijgen." Het lijkt erop dat de mijndirectie het minder hard speelt en zich iets verzoenender opstelt.

Vandaag zou volgens de mijndirectie 33 procent van de werknemers opnieuw aan de slag gegaan zijn. Dat is iets meer dan gisteren, maar nog altijd te weinig om een normale werking te garanderen.

In de de mijn werken 38.000 mensen. 3.000 van hen voeren sinds vorige week actie voor een hoger loon, maar door het geweld zijn de meeste andere werknemers ook thuis gebleven.

Het bloedbad dat de politie vorige week onder de stakers aanrichtte, heeft veel afgrijzen gewekt in Zuid-Afrika omdat het politie-optreden sterk leek op de manier waarop de Zuid-Afrikaanse politie zwarte betogers aanpakte tijdens de donkerste dagen van het racistische apartheidsbewind. Zondag heeft president Jacob Zuma overigens een week van nationale rouw afgekondigd.