"Ik blijf tot een NMBS-akkoord is bereikt"

Federaal minister voor Overheidsbedrijven en Ontwikkelings-samenwerking Paul Magnette zal de PS-lijst aanvoeren in Charleroi. Als zijn partij daar op 14 oktober de verkiezingen wint en hij burgemeester wordt, zal hij begin december de federale regering verlaten. Hij belooft echter te zullen blijven tot een akkoord is gevonden in het NMBS-dossier en het dossier over de toplonen van managers.

Magnette woont al lang in Charleroi en werd 5 jaar geleden door de PS gevraagd om orde op zaken te stellen in de lokale afdeling van de partij.

"Het is een moeilijke beslissing geweest, maar het is een keuze van het hart geweest", aldus de minister. Magnette zegt dat hij het imago van de stad wil oppoetsen en daarmee ook het imago van Wallonië in Vlaanderen wil veranderen.

"Ik ben van Charleroi. De staat en de situatie van Charleroi blijft heel moeilijk, op financieel vlak, op vlak van armoede enzovoort. Ik wil alle krachten voor Charleroi bundelen en mijn eigen energie en tijd in Charleroi steken om de situatie van de stad te verbeteren."

Dat de minister voluit voor Charleroi gaat, is ook te lezen op zijn Twitteraccount. Daar verstuurde hij vandaag volgende tweet: "Charleroi, c'est toi que je préfère".

"Als ik vandaag voor Charleroi kies, is dat niet om een uitstapje te maken. Ik engageer me a priori voor een legislatuur", legt Magnette uit.

Over een eventuele coalitiepartner in Charleroi liet Magnette niet in zijn kaarten kijken: "Ik sta open voor elke coalitie."

Aderlating voor de federale regering

Magnette is op dit ogenblik ook bevoegd voor de NMBS, waarbij het verlagen van de schuldenberg een topprioriteit is. Indien kandidaat-burgemeester Magnette in oktober verkozen wordt, betekent dit dan geen aderlating voor de federale regering?

"Ik zal blijven totdat ik een totaalakkoord in het NMBS dossier heb bereikt, zowel op vlak van investering als de herstructurering van de  maatschappij", aldus Magnette. Ook het dossier omtrent de lonen van de topmanagers wil de minister afronden voor zijn eventuele vertrek naar Charleroi.

Verder verduidelijkt Magnette dat hij trots is op de huidige regering en de maatregelen die al werden getroffen, zodat België weer "gestabiliseerd en socio-economisch gezond is".

Het federale niveau verliest mogelijk niet enkel het politieke gewicht van Magnette, maar ook diens tweetaligheid. "Ik hou van Vlaanderen en van de Vlaamse cultuur en zal bijgevolg nog trachten de rol op te nemen van bruggenbouwer tussen de twee gemeenschappen", zegt Magnette in De Ochtend.

 

 

lees ook