"Over vertrek van Assad valt te praten"

"De Syrische regering is bereid om te praten over het vertrek van president Bashar al-Assad, maar niet als voorwaarde voor onderhandelingen." Dat zegt de Syrische vicepremier Qadri Jamil.

Jamil is op bezoek in Moskou. Hij reageerde op de waarschuwing van de Amerikaanse president Barack Obama. Die zei dat de VS een interventie overweegt als Syrië chemische wapens inzet.

"De waarschuwing is louter verkiezingspropaganda", zegt Jamil. "Het Westen zoekt een excuus om Syrië binnen te vallen." Ook Rusland waarschuwt de VS om geen inval in Syrië te overwegen.

Later zegt Jamil dat de Syrische regering bereid is om te praten over een exit van president Assad. Maar enkel als de oppositie zou instemmen met een vredesdialoog. "Het ontslag als voorwaarde stellen voor dialoog maakt zo'n dialoog onmogelijk. Tijdens het overleg kunnen dan een aantal thema's aan bod komen. Zelfs het vertrek van Assad is bespreekbaar."

Het is maar de vraag of het de Syrische regering menens is met het voornemen om de exit van de president te bespreken. En tegelijk is de kans bijzonder klein dat de opstandelingen bereid zijn om een vredesdialoog aan te knopen met het regime.

Bij de opstand in Syrië, die na bijna anderhalf jaar in een burgeroorlog is ontaard, zijn al ruim 20.000 doden gevallen.