"Regering moet Rode verplichten tot Gordel"

De N-VA wil dat de federale regering via de gouverneur Sint-Genesius-Rode ertoe verplicht om start- en aankomstplaats te zijn voor de 32e editie van De Gordel. De Franstalige meerderheid in het schepencollege heeft dat geweigerd.

Volgens de Franstaligen kost De Gordel handenvol geld en leidt het evenement tot grote overlast in de gemeente.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) noemt de weigering van de Franstaligen onbegrijpelijk. "Het is 31 jaar lang wel gelukt. Het is een happening waarmee Sint-Genesius-Rode positief naar voor komt. Ik denk dat dit er ver over is en dat het meer een profileringsdrang is." Wat de kosten betreft, zegt Muyters dat Bloso heeft aangeboden om de personeelskosten te dragen.

In "Terzake" zei Muyters dat de federale minister van Binnenlandse Zaken de gouverneur opdracht moet geven om het "openbaar domein en de politie ter beschikking te stellen", en dan kan de Gordel gewoon doorgaan in Rode. Dat kan op basis van de federale wetgeving. Ook in een communiqué eist de N-VA "dan ook dat Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet onmiddellijk optreden".

De Gordel mag wel nog door Sint-Genesius-Rode passeren. Organisator Bloso wil alvast de geplande fiets- en wandeltochten door de gemeente behouden, met enkele praktische aanpassingen.

De enige Vlaamse schepen in het college, Anne Sobrie (CD&V), zegt dat ze de weigering van het gemeentebestuur niet anders kan omschrijven dan als een pesterij. "Het is bijzonder jammer dat het college deze beslissing neemt. Men verwijst onder meer naar de kostprijs, maar we weten goed genoeg dat de echte reden daar niet moet gezocht worden, maar in het feit dat het een verkiezingsjaar is", zegt Sobrie. Ze wees er in "Terzake" ook op dat een Franstalige schepen gezegd had dat De Gordel nu niet meer aan de orde is, aangezien BHV gesplitst is.

De 32e Gordel wordt onder het motto "nog 1 keer voluit" op 2 september voor de laatste keer georganiseerd. Hoe het evenement vanaf volgend jaar zal worden ingevuld, is nog onduidelijk. Voor Muyters is het in elk geval duidelijk dat er ook een 33e editie moet komen.