"Wathelet krijgt vandaag dossier alcoholslot"

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) krijgt vandaag nog het dossier van het alcoholslot. Dat zegt de overheidsdienst Mobiliteit. Er waren klachten dat er twee jaar na de wet nog in geen enkele auto een alcoholslot is geïnstalleerd.

Bestuurders die dronken achter het stuur betrapt worden, kunnen van de politierechter een alcoholslot krijgen. Dan moeten ze elke keer blazen voor ze hun auto kunnen starten.

"De politierechter kan het alcoholslot al opleggen. En de uitvoering is klaar, alleen kan het nog niet: we wachten op de licentie", zegt Eddy Roozeleer, sales manager van de producent van de alcoholslots. "Wij hopen dat we binnenkort de goedkeuring krijgen van Wathelet."

Wathelet liet weten dat hij wacht op het dossier, dat nog bij de administratie ligt. De overheidsdienst reageert: het dossier komt vandaag nog op de tafel van de staatssecretaris. "Het is niet zo dat het dossier heeft liggen rusten. De procedure is grondig gevoerd", zegt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de overheidsdienst. "Als Wathelet de wet ondertekent, is het nog wachten tot de publicatie in het Staatsblad.

Tot voor juni werden drie Belgen tot een alcoholslot veroordeeld.

Touring hekelt trage uitvoering

Automobilistenorganisatie Touring noemt het "teleurstellend" dat de uitvoering van de wet zo lang duurt. "Het is nochtans een uitstekende manier om te voorkomen dat onverbeterlijke verkeerscriminelen rondrijden en zichzelf en anderen in gevaar brengen." Want het rijbewijs afnemen, haalt volgens Touring niet veel uit.

"Het duurt in ons land blijkbaar langer dan in Nederland. Daar werd de beslissing pas in december 2011 genomen en nu zijn al bijna 3.000 vonnissen uitgesproken."