Akin trekt zich niet terug ondanks controverse

De Republikein Todd Akin blijft in de race als kandidaat-senator voor de staat Missouri. Nochtans ligt Akin zwaar onder vuur nadat hij gezegd had dat "echte" verkrachting zelden tot zwangerschap leidt. Ook de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney wil zijn vertrek.
Todd Akin wil van geen wijken weten

Akin gaat voort met zijn strijd om een Senaatszetel, zo liet hij weten in een radio-interview. Hij vindt dat de Republikeinse partijtop, die wil dat hij opstapt, overreageert op zijn uitspraak dat "echte" verkrachting zelden tot zwangerschap leidt omdat het vrouwelijke lichaam in zo'n geval "mechanismen heeft om dat hele ding af te sluiten". De ultraconservatieve Akin antwoordde daarmee op de vraag of abortus kan in geval van verkrachting.

Meteen kreeg hij langs alle kanten scherpe kritiek. President Barack Obama heeft de uitspraken scherp veroordeeld. En ook uitdager Mitt Romney zit verveeld met de verklaringen van zijn partijgenoot. Nadat 4 voormalige Republikeinse senatoren voor Missouri in een gezamenlijke mededeling Akin hadden gevraagd om zich terug te trekken, zei Romney dat hij "hun raad best zou aanvaarden".

Maar Akin wil daar niet van weten. "Ik zeg één fout woord in één zin op één dag en plots beslist iedereen: "Akin kan in geen geval winnen". Wel, ik ben het daar niet mee eens", reageerde hij gisteravond op de radio. "Ik zit in deze race voor de volledige afstand en we gaan winnen ook."

Akin heeft ook een filmpje online gezet waarin hij zich opnieuw verontschuldigt voor zijn uitspraken. Meteen na het losbreken van de controverse, zei hij al dat hij zich "versproken" had. Hij heeft nu wel het probleem dat de Republikeinse partij de miljoenenfinanciering voor zijn verkiezingscampagne tot een halt heeft geroepen.

Via Twitter roept Akin zijn kiezers nu op om geld te schenken aan zijn campagne. "Vanuit de liberale elite wordt veel negativiteit mijn weg op gestuurd. Dat maakt me nog dankbaarder voor jullie steun", schrijft hij onder meer.