CD&V Wingene slachtoffer van vuilspuiterij

In Wingene hebben onbekenden zich op een hoogst eigenaardige manier uitgeleefd en verschillende verkiezingsborden van CD&V beklad. Sommige slogans waren ludiek en konden nog een glimlach ontlokken, andere waren veeleer kwetsend. Bovendien werd ook het huis van de familie van een schepen beklad. De Wingense burgemeester roept op tot een respectvolle campagne.

De borden in de Egemstraat in Wingene werden afgelopen weekend beklad. Ze stonden er net een week. Op verschillende borden werden met verf ludieke boodschappen gespoten.

Zo stond er op een bord van een van de CD&V-kandidaten die een snoepwinkel heeft, te lezen: "Take me to the candy shop".

Maar bij Brecht Warnez, 18e op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, gingen de slogans veel verder en waren ze veeleer kwetsend. Op twee borden werd er naar Hitler verwezen.

"Hitler is ook jong begonnen" en "Sieg mij" ontsieren de borden van de jonge CD&V'er. De vandalen lieten zich blijkbaar inspireren door de plaats van Warnez op de lijst: 18. Bij de nazi's was 18 het symbool voor Adolf Hitler, omdat de A de eerste letter van het alfabet is en de H de achtste.

Op een ander bord van Warnez kreeg de nationale CD&V-slogan {iedereen inbegrepen} dan weer de racistische bijzin "behalve negers en moskeeën".

Warnez, die voor de eerste keer deelneemt aan de verkiezingen, vindt de boodschappen op zijn affiches te ver gaan: "Snorretjes en baardjes op een affiche tekenen, is nog een deel van de folklore, maar verwijzingen naar Hitler zijn toch choquerend. Het is voor mij toch bijzonder en uniek."

Volgens Warnez komen de vandalen wellicht uit Wingene zelf, aangezien ze de kandidaten op de borden goed kennen, wat onder meer blijkt uit het feit dat ze wisten dat een van hen een snoepwinkel uitbaat.

De borden staan er voorlopig nog, maar Warnez laat nu nieuwe affiches drukken om de bekladde affiches te vervangen.

"Propere campagne"

Het bleef echter niet bij het bekladden van affiches in Wingene. Ook het huis van de grootvader van CD&V-schepen Lieven Huys werd met graffiti besmeurd (foto in tekst). Zo werd er onder meer "Schandalige Lieven" op gespoten, volgens Warnez vergezeld van een hakenkruis (niet te zien op de foto).

De burgemeester van Wingene, Hendrik Verkest (CD&V), heeft de verschillende partijen in de gemeente inmiddels opgeroepen om een propere verkiezingscampagne te voeren. CD&V heeft in Wingene een absolute meerderheid en bestuurt de gemeente alleen.

"Het stoort me te moeten vaststellen dat naast het bekladden van enkele van onze affiches, sommigen het nodig vonden nog verder te moeten gaan", reageert de burgemeester. "Deze daad (het bekladden van het huis, red.) brengt de democratie en het debat over gemeentelijk beleid niets bij. Ik betreur ten zeerste deze actie."

De burgemeester wil nu met alle lijsttrekkers samenzitten en afspraken met hen maken om om een propere campagne te voeren met respect voor elke kandidaat.

lees ook