Gijzelaars in Noord-Mali schreeuwen om hulp

Drie gijzelaars die al maanden worden vastgehouden in het noorden van Mali vragen in een videoboodschap om hulp aan de regering van hun land. Het gaat om een Nederlander, een Zweed en een Zuid-Afrikaan die worden gegijzeld door het extremistische Al Qaeda in de Magreb.

In de video komt geen enkele gijzelaar aan het woord, maar volgens de commentaarstem op Al Jazeera vragen de gijzelaars om hulp aan hun regering. Bovendien heeft de Nederlander rugklachten en lijdt de Zuid-Afrikaan aan huidkanker. Hoe de regeringen moeten helpen, is niet echt duidelijk, maar wellicht gaat het om losgeld.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen commentaar geven op de zaak om de gijzelaars niet in gevaar te brengen.

Het drietal werd in november vorig jaar ontvoerd in Timboektoe, in het noordoosten van Mali. Enkele weken later begon de Toeareg-opstand tegen het centraal gezag in de hoofdstad Bamako. De Toearegs hebben de steun gekregen van een aantal extreem-islamitische gewapende groepen, waaronder Al Qaeda in de Magreb, en hebben in april de onafhankelijkheid uitgeroepen van de Azawad-regio, die zowat het hele noorden van Mali beslaat.

Regering van nationale eenheid

Door de Toeareg-opstand klapte ook de regering van de Malinese president Amadou Toumani Touré in elkaar door een militaire coup. De militairen vonden dat Touré de rebellie slecht had aangepakt, maar de chaos die ze met hun staatsgreep veroorzaakten, maakte de zaken alleen maar erger.

Onder zware druk van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS) droegen de militairen de macht weer over aan een burgerpresident. Interim-president Dioncounda Traoré is er nu na weken van intensief onderhandelingen in geslaagd om een regering van nationale eenheid te vormen. 

ECOWAS hoopt dat Bamako nu beter is gewapend om de rebellen in het noorden van het land aan te pakken. Mali is nu al maandenlang opgedeeld in tweeën: het zuidelijk deel wordt gecontroleerd door de regering in Bamako, het noordelijk deel door een allegaartje van Toeareg-rebellen en radicale islamieten. Die laatsten hebben van het machtsvacuüm in de hoofdstad gebruik gemaakt om in het noorden en strikt islamitische wetgeving in te voeren.