Levenslang voor moord op racistische militieleider

In Zuid-Afrika is de zwarte landarbeider Chris Mahlungu veroordeeld tot levenslang voor de moord op de racistische militieleider Eugène Terre'Blanche. Dat was de hoogste straf die de rechtbank van Ventersdorp kon opleggen. Mahlungu was in mei al schuldig bevonden.
Chris Mahlungu kreeg de hoogst mogelijke straf

Mahlangu werd samen met zijn kompaan Peter Ndlovu veroordeeld, die nog minderjarig was op het moment van de feiten. De twee werkten op de boerderij van Terre'Blanche. De rechtbank sprak Ndlovu vrij van moord, maar bevond hem schuldig aan inbraak en veroordeelde hem tot twee jaar cel, een straf die hij dus al uitzat.

De twee werkten op het landbouwbedrijf van Terre'Blanche en hebben de leider van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) aangepakt na een dispuut over hun salaris. 

De rechtbank verwierp de claim van Mahlangu dat hij door Terre'Blanche seksueel was aangevallen en dus uit zelfverdediging handelde. Volgens de openbare aanklager zijn de twee veroordeelden het huis van de militieleider binnengedrongen en hebben ze hem in zijn slaap vermoord met een bijl.