NASA-gezin leeft, eet en slaapt op ritme van Mars

Voor een groep van NASA-medewerkers herhaalt zich bij elke Marsmissie hetzeldfe ritueel: ze leven drie maanden lang volgens de klok op Mars. Wetenschapper David Oh kon, voor de eerste keer, zijn gezin overtuigen om met hem mee te doen.
De familie Oh eet tegenwoordig het avondmaal rond 2 uur 's nachts.

"We voelen ons allemaal slaperig", zegt Bryn Oh in de Amerikaanse pers. Haar echtgenoot David is de vluchtleider van NASA's Marslander Curiosity en dat heeft zo zijn gevolgen voor het hele gezin. Ze hebben allemaal afscheid genomen van de aardse klok en ze delen hun dag in volgens de wijzers op Mars. Concreet betekent dit dat elke Mars-dag ongeveer 40 aardeminuten later start dan de dag ervoor, met alle veranderende eet- en slaapgewoonten tot gevolg.

"Het voelt aan alsof we allemaal last hebben van een jetlag, maar desondanks stellen we het allemaal goed", zegt echtgenote Bryn. Zij liet zich samen met haar kinderen door David overhalen om mee te stappen in zijn project, net zoals iedereen van zijn crew.

Kinderen Davyn (8), Ashlyn (10) en Braden (13) schuiven dezer dagen rond 02.30u 's nachts met hun ouders aan tafel voor het avondeten. Nadien maken ze een nachtwandeling en komen ze omstreeks 5 uur 's ochtends terug thuis om een dessertje te eten. "Het is fantastisch, maar het is ook vermoeiend", klinkt het bij de 10-jarige Ashlyn.

Oh heeft van zijn collega's al gemengde commentaren gehoord. "Sommigen vinden het geweldig, anderen vinden het dan weer onverantwoord om de kinderen in dit project te betrekken." Voor de mensen die het idee niet genegen zijn heeft de NASA-medewerker goed nieuws. "Zodra de kinderen opnieuw naar school gaan, wordt de tijdzone Mars opieuw ingeruild voor de tijdzone aarde."

lees ook