Nieuwe staatsbon komt met rente van 2,1 procent

De nieuwe staatsbon met een looptijd van 8 jaar levert een rente op van bruto 2,1 procent. Dat heeft het Agentschap van de Schuld vandaag bekendgemaakt. Een hoge opbrengst wordt door de lage rente niet verwacht.

De rente van 2,1 procent op 8 jaar staat in schril contrast met de rente op de zogenoemde "Leterme-staatsbons" van eind vorig jaar, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. Toen kwam de staatsbon op 8 jaar met een rente van 4,20 procent, het dubbele van de huidige uitgifte.

"We kunnen met de huidige marktrentevoeten alleen een lage rentevoet bieden", zegt Philippe Lepoutre, directeur bij het Agentschap van de Schuld. "We zullen zeker niet veel krijgen", zegt hij, zonder er een bedrag op te willen kleven. "Sommige staatsbons naderen nu hun vervaldatum, en dan zijn er altijd beleggers die automatisch een nieuwe kopen. De rentevoet is voor hen niet zo van belang."

De nieuwe staatsbon wordt uitgegeven op 4 september. De inschrijvingsperiode loopt vanaf vrijdag 24 augustus tot en met maandag 3 september. Bij de vorige uitgifte van staatsbons in juni bedroeg de opbrengst 46 miljoen euro. In maart werd 59 miljoen euro opgehaald.