Ook het Staatsblad zegt het nu: BHV is niet meer

BHV is gesplitst, dat wist u al, maar vandaag is het helemaal officieel: het eerste luik van de zesde staatshervorming is in het Staatsblad gepubliceerd.

"Albert II, koning der Belgen, aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, onze groet." Zo beginnen de onderdelen in het Staatsblad en het moet duidelijk maken: de nieuwe regelingen rond de kieskring en het gerechtelijke arrondissement zijn definitief. Tenminste, tot zolang er geen nieuwe wetten daarover komen.

Op 22 april 2010 viel de regering over BHV. In september 2011 bereikten acht partijen (de PS, CD&V, de SP.A, Open VLD, de MR, het CDH, Groen en Ecolo) een historisch akkoord over een nieuwe staatshervorming. In december legde de regering-Di Rupo I de eed af, 541 dagen na de verkiezingen.

BHV was de eeuwige kiezel in de schoen. Al meer dan 40 jaar een doorn in het oog van vele Vlamingen, maar pas sinds de invoering van de provinciale kieskringen door de paarsgroene regering van Guy Verhofstadt echt op het voorplan. Goed voor jaren van politieke crisis.

De wetteksten zijn in de Kamer en de Senaat goedgekeurd in juli. Ondanks verzet van de N-VA, dat vindt dat Vlaanderen met de nieuwe regeling nog slechter af is dan voorheen.

De nieuwe bepalingen rond BHV maken het niet meer mogelijk voor Franstaligen in Halle-Vilvoorde om op Franstalige lijsten te stemmen. Dat kan enkel nog in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel. En ook het gerechtelijke arrondissement BHV is niet meer: er komt een nieuw arrondissement Halle-Vilvoorde.

De volledige bepalingen rond BHV kan u nu dus nalezen in het Staatsblad. En zolang niemand die opnieuw in vraag stelt, er een regering over laat vallen of het tot de inzet van een campagne maakt, is de vermaledijde kieskring nu écht helemaal van de baan.