Reynders wijst Congo op wat het zelf kan doen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept op tot het behoud van de Congolese integriteit, maar zegt ook dat Kinshasa een rechtsstaat moet creëren in Oost-Congo en zijn leger moet hervormen. Reynders zei dat na een gesprek met de Congolese president Joseph Kabila.

Reynders en Kabila praatten met elkaar in Lubumbashi, in een van de residenties van de Congolese president in de hoofdstad van de provincie Katanga. Onderwerp van gesprek was de oorlog in Oost-Congo, waar de rebellenbeweging M23 de wapens heeft opgenomen tegen het Congolese leger. 

"Onze prioriteit is de rebellie daar te veroordelen", zegt Reynders. "We moeten proberen de integriteit van het grondgebied van Congo te garanderen. Maar dat kan ook via een versterking van de rechtsstaat en een hervorming van het leger."

Later deze week reist Reynders nog naar de Rwandese hoofdstad Kigali, waar hij president Paul Kagame zal ontmoeten. Rwanda wordt ervan beschuldigd de M23-rebellen in Congo te steunen, maar ontkent dat.

Hoe dan ook maken de totale afwezigheid van een rechtsstaat in het oosten van Congo en het gebrek aan discipline in het Congolese leger de zaken in het gebied er niet eenvoudiger op.