Rubenshuis laat zelfportret meester "verdwijnen"

Uit het Rubenshuis in Antwerpen is tijdelijk een werk van de schilder verdwenen. Bewust, omdat een kunstroof uit het Rubenshuis een onderdeel is van de plot van de nieuwe thrillerreeks "The spiral".

In "The spiral" worden op hetzelfde moment in 6 Europese landen beroemde kunstwerken gestolen. Om het zo realistisch mogelijk te doen lijken, verdwijnt het schilderij, een zelfportret van Rubens, ook echt uit het museum zolang de reeks loopt.

Het museum vergelijkt deze actie met een bruikleen aan een grote expo. "Het werk wordt nu uitgeleend omdat het meespeelt in een internationele tv-serie waar het door een miljoenenpubliek gezien wordt", zegt conservator Ben Van Beneden. "In die zin is het voor de marketing van het museum en van kunststad Antwerpen een goede zaak."

"The spiral" wordt vanaf 9 september uitgezonden op Eén en is in september ook in 7 andere Europese landen te zien.