Rusland wordt lid van Wereldhandelsorganisatie

Na 18 jaar onderhandelen is Rusland definitief lid geworden van de Wereldhandels- organisatie WTO. De toetreding zou de export vanuit Europa naar Rusland met bijna vier miljard euro kunnen doen toenemen.

Tien jaar na China heeft Rusland als laatste economische grootmacht aansluiting gevonden bij de WTO. Het lidmaatschap bindt de Russen voortaan aan de handelsregels die gelden binnen de organisatie. Dat zou de toegang van Europese producenten en dienstverleners tot het land moeten verbeteren.

Rusland is de op twee na belangrijkste handelspartner van Europa. Vorig jaar voerden de Europeanen nog voor 108,4 miljard euro aan auto's, medicijnen, auto-onderdelen en andere producten uit. Door de daling van de Russische invoerrechten van gemiddeld 10 tot 7,8 procent zouden de Europeanen 2,5 miljard euro per jaar besparen en zo'n 3,9 miljard euro extra kunnen exporteren. Rusland, dat vorig jaar voor bijna 200 miljard euro uitvoerde naar Europa, zal dan weer makkelijker olie en gas kunnen slijten.

Daarnaast moet Rusland douaneprocedures, technische normen, regels over intellectuele eigendomsrechten en sanitaire en gezondheidsnormen aanpassen aan de WTO-regels. Inbreuken kunnen dan beslecht worden binnen de organisatie. Zo zouden corruptie, bureaucratische obstakels of willekeur Europese zakenlui in theorie minder mogen belemmeren op de vaak nog 'moeilijke' Russische markt.

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht zegt het volste vertrouwen te hebben dat Rusland zich zal houden aan de regels van de club. Er zijn echter al meteen wetten die tot ongerustheid leiden. Zo maakt de Europese Commissie zich zorgen over het voorstel voor een nieuwe wet tot invoering van een vergoeding voor de recyclage van auto's. Die wet zou geïmporteerde voertuigen kunnen benadelen.