Samaras pleit voor twee jaar uitstel

De Griekse regering zal binnen enkele weken een nieuw besparingsprogramma goedkeuren. Dat heeft premier Antonis Samaras gezegd na een onderhoud met voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurozone. Samaras vraagt wel meer tijd voor hervormingen.

Samaras verzekerde Juncker dat zijn land ondanks alle economische problemen de met de internationale geldschieters afgesproken doelstellingen zal respecteren. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF willen dat Athene de uitgaven in 2014 met 11,5 miljard euro terugdringt.

Samaras zou wel graag twee jaar extra tijd krijgen om de Griekse begroting weer in evenwicht te krijgen. Hij wees erop dat de al jaren aanslepende recessie de fiscale inkomsten doet dalen en de werkloosheid doet toenemen. Om de vicieuze cirkel te doorbreken wil hij daarom volop inzetten op een economische relance.

In een interview met het Duitse blad Bild liet Samaras zich in dezelfde zin uit. "Laat me heel duidelijk zijn: we vragen niet om nog meer geld. We zijn toegewijd om onze verplichtingen na te komen. Maar we moeten meer groei kunnen creëren om de financiële kloven te dichten. Al wat we vragen is een beetje ademruimte om de economie op gang te brengen en het inkomen van de staat te verhogen. Meer tijd betekent automatisch meer geld."

Na afloop van het gesprek liet Juncker zich niet uit over de Griekse vraag om uitstel. Hij wil wachten op het rapport van de trojka (Commissie, ECB en IMF). In september gaan de experts van de Europese Commissie, de ECB en het IMF de situatie in Athene opnieuw onder de loep nemen. Op basis van hun eindrapport vellen de eurolanden een verdict over de verdere aanpak van Griekenland.

Juncker liet wel verstaan dat verdere besparingen niet op de kap van de gewone Griekse man mogen gaan. Hij bevestigde ook nog eens dat hij absoluut gekant is tegen een exit van Griekenland uit de eurozone. "Dat zou Griekenland niet helpen en het zou grote risico's meebrengen voor de hele eurozone".

Samaras gaat vrijdag naar Duitsland om bij bondskanselier Angela Merkel zijn voorstel voor twee jaar uitstel te verdedigen. Tot nu toe heeft Merkel altijd gezegd dat ze van geen uitstel wil weten.