Slechtste restauratie uit de kunstgeschiedenis?

"Een werk van een varken", dat schrijft de krant El Heraldo over de faliekant mislukte restauratie van het muurschilderij "Christus van Borja". Het schilderij van Elias Garcia Martinez werd gerestaureerd in Borja, maar de voor- en na- foto's spreken boekdelen.
Het schilderij voor en na de restauratie.

De affaire kwam aan het licht door de internetblog van het Centrum voor Studies in Borja, een stad in de Spaanse provincie Zaragoza. Daar staat te lezen dat de mislukking werd ontdekt tijdens een inventarisatie van alle schilderwerken. Opmerkelijk is ook dat er nooit officieel toestemming werd gegeven om het werk te restaureren. De burgemeester van Borja heeft alvast een onderzoek bevolen naar de zaak.

Volgens de blog is de identiteit van de "restaurateur" nog onbekend, maar er zijn wel aanwijzingen dat het om iemand gaat die in Borja zelf woont.

lees ook