Vier zwaargewonden na explosie van munitie

Op het militaire domein van Houthalen-Helchteren is vanmorgen een hoeveelheid munitie ontploft. Dat heeft burgemeester Alain Yzermans (SP.A) bevestigd.

Er zijn vier zwaargewonden, van wie er drie in levensgevaar zijn. Daarnaast zijn er nog drie lichtgewonden

Het medisch rampenplan is even afgekondigd. Aan het militair domein reden ambulances af en aan om de gewonden naar het ziekenhuis over te brengen. Er werd ook een helikopter ingezet om de zwaargewonden naar Neder-over-Heembeek over te brengen.

Zeven medewerkers van de ontmijningsdienst DOVO waren bezig met het onschadelijk maken van pyrotechnisch afval, kruit dat onder meer aanwezig is in munitie en schietstoelen. Daarbij zijn de stoffen onverwacht tot ontploffing gekomen. Wat er precies is fout gelopen, is nog onduidelijk. "In elk geval moet het een zware ontploffing zijn geweest, want van het depot blijft niks meer over", vertelt tv-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

"Er is een zelfontbranding geweest, vertelt kolonel Pol Desair, "en de mensen die daarrond stonden, zijn daarbij gewond geraakt."

Het incident gebeurde aan de "Pampa Range", een schietterrein van de luchtmacht in Helchteren. Gelukkig is na de ontploffing geen brand uitgebroken. Vanmiddag was alle gevaar geweken.