"Barsten wellicht door fout of slijtage"

De grote barsten in twee winkels in de Bruul in Mechelen zijn wellicht te wijten aan slijtage of fouten bij vroegere verbouwingen. Dat blijkt uit een veiligheidsrapport.

Maandagavond werden meterslange barsten vastgesteld in de gevels van de kledingwinkels Cool Cat en H&M in de Bruul. De grote winkelstraat in het centrum van Mechelen werd volledig afgesloten omdat er brokstukken naar beneden vielen en er instortingsgevaar dreigde.

Dinsdag werd de Bruul deels weer opengesteld voor wandelaars, maar verkeer mag er nog altijd niet door. De gebouwen werden voorlopig gestut in afwachting van een verdere inspectie. Uit een veiligheidsrapport blijkt nu dat de barsten wellicht te wijten zijn aan slijtage of fouten bij vroegere verbouwingen.

"IVolgens de gegevens die ik nu gekregen heb, moet er een fout gebeurd zijn", zegt waarnemend burgemeester Koen Anciaux. "Het kan ook gedeeltelijk liggen aan slijtage van aan elkaar gelaste dwarsbalken waarvan de lasnaden niet goed waren, of toch losgekomen zijn, waardoor sommige balken zijn beginnen te draaien. Het hele boeltje had in mekaar kunnen zakken als er niet tijdig extra onderstutting kwam."

De versteviging van de panden is bijna afgerond. Wellicht vanavond, ten laatste morgenvroeg gaat de Bruul weer helemaal open. Net op tijd: dit weekend is er in Mechelen veel volk op de been voor het festival Maanrock.