"Belangrijk dat iedereen zijn beloftes houdt"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande manen Griekenland aan om het pad van de moeilijke hervormingen voort te zetten die nodig zijn om het land in de eurozone te houden.

Merkel en Hollande plegen in Berlijn overleg over de houding die ze moeten aannemen tegen Griekenland. Beide leiders krijgen de volgende dagen het bezoek van de nieuwe Griekse premier Antonis Samaras. Die wil meer tijd van zijn kredietverleners om de opgelegde besparingen te realiseren.

Merkel zei dat het belangrijk is dat iedereen zijn beloftes houdt en dat ze de Grieken zal aanmoedigen om de hervormingen verder te zetten. Ze herhaalde dat ze het verslag van de trojka (Europese Unie, Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds) afwacht alvorens nieuwe beslissingen te nemen over hulp aan Griekenland.

Hollande benadrukte dat hij Griekenland in de eurozone wil houden en dat het aan de Griekse regering is de noodzakelijke inspanningen te doen om dat doel te bereiken.

In de korte verklaringen die Merkel en Hollande vooraf aflegden, had geen van beiden het over het uitspreiden van de hervormingen over een langere periode waarop Samaras hoopt.