"De vragende partij": gratis vissen kan milieu redden

De mensen die voorstellen indienen op "De vragende partij" liggen wakker van milieu. Het is het op één na populairste thema. De voorstellen zijn heel concreet en goed voor het eigen budget. Ze tonen ook de vrees voor de oprukkende verstedelijking.

De grote ideologische discussies over milieu komen, vrij logisch, ook aan bod in "De vragende partij". Die ideeën krijgen dikwijls een originele praktische invulling in de hoop de mentaliteit te veranderen.

"Ik stel voor dat iedereen gratis kan vissen in openbare rivieren, stromen, beken, het brengt de mens dichter bij de natuur, en leert de mens het milieu te beschermen. Vissen worden teruggeplaatst." (Antwerpen)

"Ik stel voor dat er voedselbossen aangelegd worden, waar iedereen gratis de vruchten mag plukken van wat de natuur ons biedt. Uiteraard biologisch, organisch... op basis van permacultuur." (Antwerpen)

Een of andere groene beweging voert een campagne via "De vragende partij". In veel gemeenten staat namelijk hetzelfde voorstel:

"Ik stel voor om 1m² nieuwe natuur per jaar en per inwoner te realiseren in Vleteren."

Portemonnee

Maar de meeste voorstellen zijn heel concreet en de indiener denkt meteen aan het kostenplaatje.

"De prijs van de vuilniszakken is veel te hoog. Dit is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu, want doet men heel veel aan sluikstorten." (Gent)

"Ik stel voor dat in de PMD-zak alles moet kunnen van kunststoffen. Wie gaat er met zijn botervlootje naar het containerpark? Niemand. Alles = meer rationeel. Milieu is meer waard dan een euro winst." (Sint-Niklaas)

Toch moet ook de gemeente met centen over de brug komen. Subsidies zijn welkom.

"Ik stel voor dat we om een zonneboiler te vernieuwen ook subsidie kunnen krijgen en niet enkel voor een nieuwe gekoppeld aan zonnepanelen. Beloon voor een keer ook eens de pioniers van het milieu."(Nijlen)

Samen is goedkoper

De gemeente kan haar burgers ook helpen investeren in groene energie en zo de energieprijs drukken.

"Ik stel voor dat er een initiatief komt om groene stroom te produceren op het niveau van de gemeente (zon, wind, aardwarmte) waarin burgers kunnen investeren om CO²-uitstoot te verminderen." (Boortmeerbeek)

Windmolens leiden tot veel discussie in onze gemeenten. De meningen zijn scherp verdeeld.

"Ik stel voor dat ...er veel meer windmolens geplaatst worden, gelijk waar." (Kortrijk)

"Ik stel voor dat er in Ruisbroek geen windmolens meer bijkomen." (Puurs)

Leve het platteland

De groene voorstellen leggen meteen een discussie bloot over de verstedelijking van het platteland.

"Ik stel voor dat er tegengewicht wordt geboden aan de toenemende verstedelijking en industrialisering van onze gemeente. Vol bouwen, verkeersdrukte, geluidsoverlast allerhande. Wat met rust en kalmte?" (Malle)

"Ik stel voor dat de plannen voor de kmo-zone bij Maleizen de ijskast in gaan. Waarom deze groenzone tussen snelweg en dorp nog volplanten? Meer industrie zorgt bovendien voor meer verkeer." (Overijse)

"Ik stel voor dat aanvragen voor windmolens in de open ruimte van Rijkevorsel niet meer gesteund worden door het gemeentebestuur. Het landelijke karakter van onze gemeente kan zo gevrijwaard worden." (Rijkevorsel)

Zondagsrust

Ook discussies over lawaai op zon- of feestdagen, meestal aangekaart door mensen die de hele week werken, raken die zenuwpees.

"Ik stel voor dat we voortaan ook op zondag ons gras mogen afrijden. Voor wie fulltime werkt, en op zaterdag moet vaststellen dat het regent, is het anders niet eenvoudig de tuin goed te onderhouden." (Destelbergen)

Maar de tegenvoorstellen zijn talrijk en krijgen veel steun en reacties.

"Ik stel voor dat net zoals bvb. in Schoten in het politiereglement zou worden opgenomen dat op zon- en feestdagen geen luidruchtige toestellen buiten zouden gebruikt worden (gazonmaaiers, zaagmachines)." (Brecht)

Minder nieuwbouw

Dezelfde bekommernis - platteland versus stad - komt ook tot uiting bij voorstellen over nieuwbouw door inwijkelingen.

"Ik stel voor dat er opnieuw strengere normen tegen boomkappen worden ingevoerd. Het groen verdwijnt uit Keerbergen! De nieuwe bewoners verwijderen eerst al de bomen van hun grond voor ze hun huis bouwen." (Keerbergen)

"Wij willen graag meer zuurstof en propere lucht in Hemiksem dat snel verstedelijkt. In de laatste jaren is onze groene long verschrompeld."

Ook bij voorstellen over wateroverlast duikt de discussie op over nieuwkomers met hun bijkomende woningen.

"Ik stel voor dat er eens gestopt wordt met de bouwwoede in Heist zodat het regenwater nog op een natuurlijke wijze kan afvloeien. Anders zitten we weldra met overstromingen." (Heist-op-den-Berg)

"Ik stel voor dat u stopt met het volbouwen van Burcht. Er is amper nog "groen" in deze deelgemeente en de parkeerdruk wordt onhoudbaar." (Zwijndrecht)

Net zoals bij mobiliteit – het populairste thema – zit er een rode draad door de voorstellen over milieu.

De vrees voor de oprukkende verstedelijking van Vlaanderen vindt een uitlaatklep. Bekommernissen over het milieu worden bewust of onbewust gebruikt als motivatie tegen de verstedelijking met zijn drukker verkeer, nieuwbouw, afvalproblemen en lawaai.

Erik Wijnen

lees ook