"Nu een ander type van scheurtje dan in 1979"

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft gereageerd op het verhaal in De Morgen dat er al in 1979 scheurtjes ontdekt werden in de reactoren Doel 3 en Tihange 2. "Het gaat nu om een ander type van scheurtje", klinkt het bij het agentschap.
De kerncentrale van Tihange

De reactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen momenteel voor onbepaalde tijd stil door scheurtjes in de reactorkuip, veroorzaakt door een productiefout. Daardoor is er ongerustheid over een mogelijk elektriciteitstekort, mochten beide reactoren voor lange tijd niet beschikbaar zijn.

De scheurtjes werden begin deze zomer dankzij nieuwe apparatuur voor het eerst opgemerkt, zo meldde het FANC eerder. Maar volgens De Morgen klopt dat niet en ontdekten inspecteurs de productiefout in de twee centrales al eind 1979.

Het FANC bevestigt dat er in 1979, drie jaar voor de opstart van de centrales, scheurtjes vastgesteld zijn. "Maar het gaat nu om een totaal ander type van scheurtje", zegt woordvoerster Karina De Beule. Volgens haar hebben de huidige scheurtjes dan ook niets te maken met de "oude" scheurtjes.

De Beule zegt ook dat het probleem van de scheurtjes toen werd afgehandeld zoals het hoort. "Er waren vanuit de Europese Commissie en de speciale commissie destijds duidelijke richtlijnen over wat er moest gebeuren om te zorgen dat er een veilige toestand was. Al die maatregelen zijn begin jaren 80 geïmplementeerd. En er is ook altijd een follow-up geweest."