Buitenlandse gsm-oplichters aan het werk

De gsm-operatoren Mobistar en Proximus waarschuwen voor oplichters die uit het buitenland bellen om nietsvermoedende klanten geld af te troggelen. De laatste dagen zijn al tientallen mensen het slachtoffer geworden.

De oplichters gaan als volgt te werk. Ze bellen u vanuit het buitenland maar leggen neer alvorens u hebt kunnen opnemen. Als u terugbelt naar het nummer, komt u op een betaallijn terecht en de kosten daarvan kunnen oplopen tot meerdere euro's per minuut.

De zogenoemde ring en cut-fraude is een oude truc die vaak opnieuw de kop opsteekt. Als Proximus merkt dat een buitenlands nummer zijn klanten bestookt, zorgt de operator ervoor dat het nummer via hun netwerk niet meer bij de klanten geraakt.

Mobistar blokkeert de verdachte telefoonnummers. De Belgische klanten krijgen dan op hun toestel te zien dat het om een privénummer gaat of een geblokkeerd nummer dat ze niet kunnen terugbellen.

Toch blijft het dweilen met de kraan open, want als de oplichters merken dat ze niet meer kunnen bellen, dan schakelen ze over naar een ander nummer. De operatoren raden dan ook aan om niet terug te bellen naar een onbekend buitenlands nummer. Wie het slachtoffer werd van de fraude, kan bij zijn operator het verloren bedrag terugvragen.