Curiosity begint te rijden op het Marsoppervlak

Het Amerikaanse wetenschappelijke wagentje Curiosity (nieuwsgierigheid) heeft voor het eerst rondgereden op de planeet Mars. Het tuig is enkele weken geleden geland op de planeet en zal daar twee jaar onderzoek moeten uitvoeren.

Zestien dagen geleden is Curiosity succesvol geland in de krater Gale, op het zuidelijke halfrond van de planeet Mars. Sindsdien heeft het tuig al heel wat foto's genomen met de 17 camera's aan boord.

Vannacht heeft Curiosity dan voor het eerst de wielen in werking gezet. In totaal bedroeg de eerste testrit slechts iets meer dan zes meter en heeft het ding gewoon een rondje gedraaid. Toch is dat succesvol verlopen en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is in de wolken met het wagentje.

De volgende twee jaar zal Curiosity onderzoek moeten uitvoeren naar omstandigheden waarin leven mogelijk is op Mars en tegelijk geologisch onderzoek doen van de bodem en de ondergrond.

De NASA heeft de landingsplaats van Curiosity intussen omgedoopt tot Bradbury Landing. Dat is een huldebetoon aan de onlangs overleden sciencefictionschrijver Ray Bradbury. Dat is de auteur van onder meer "The Martian Chronicles" en "Fahrenheit 451". Bradbury was een groot bewonderaar van de NASA en omgekeerd.