Ex-leider Tsjaad Habré dan toch voor de rechter

De voormalige dictator van Tsjaad, Hissène Habré, zal dan toch terecht moeten staan voor een speciale rechtbank. Dat staat in een akkoord tussen de Afrikaanse Unie en Senegal, het land waar Habré nu verblijft. Ook voor ons land heeft dat gevolgen.

Over die rechtbank werd al wekenlang onderhandeld tussen Senegal en de Afrikaanse Unie, maar nu is dan toch een akkoord bereikt. Er komt dus een speciale rechtbank voor Habré en beide partijen zijn het ook eens over de werking van dat hof.

Het akkoord komt er onder hevige druk van de Verenigde Naties en andere internationale instanties. Vorige maand had het Internationaal Strafhof in Den Haag bij Senegal aangedrongen om Habré voor de rechter te brengen of uit te leveren aan een land dat daar wel toe bereid is. Dat strafhof kan Habré echter niet zelf vervolgen, omdat dat niet bevoegd is voor misdaden van voor 2001.

Habré zit al sinds 2005 onder een milde vorm van huisarrest in Senegal, maar dat land heeft al die tijd getalmd om verdere stappen te ondernemen. De nieuwe Senegalese president Macky Sall wil nu blijkbaar de netelige kwestie van de baan hebben.

Het akkoord heeft ook gevolgen voor ons land. Zo hadden slachtoffers van Habré hem in ons land aangeklaagd op basis van de genocidewet. Habré zal nu dus toch niet in België terecht moeten staan.

Krijgsheer van de oude stempel

Hissène Habré is 69. Voor hij in 1982 in Tsjaad aan de macht kwam, was hij een van de krijgsheren die in dat land om de macht vochten en dat met wisselende bondgenoten. Zo gijzelde hij ooit drie Fransen, maar later kreeg hij de steun van Frankrijk en de VS toen hij zich opwierp als regionale tegenspeler van de gewezen Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi.

Tijdens zijn regime (1982-1990) zouden 40.000 mensen in verdachte omstandigheden zijn omgekomen en slachtoffers zeggen dat 200.000 mensen gemarteld werden door de gevreesde geheime dienst van Habré.

In 1990 werd Habré bij een staatsgreep aan de kant gezet door huidig president Idriss Déby. Sindsdien leeft hij in ballingschap in Senegal.