Frankrijk versoepelt regels voor Roma

De Franse regering gaat de arbeidsmarkt toegankelijker maken voor EU-burgers uit Roemenië of Bulgarije, ook voor Roma dus. Zo wil de socialistische regering de kritiek ontzenuwen dat het Roma-beleid een voortzetting is van de harde aanpak van de vorige president Sarkozy.

Eerder deze maand werd Frankrijk door Europa op het matje geroepen voor de manier waarop het de Roma-bevolking in het land behandelt. Onlangs werden in Parijs en Villeneuve d'Ascq enkele Roma-kampen ontruimd en werden de bewoners op straat gezet of naar hun land van herkomst teruggestuurd.

De aanpak van de socialistische regering en van president François Hollande deed daarmee denken aan die van de vorige president, de rechtse Nicolas Sarkozy. Ook hij werd door de Europese Commissie op de vingers getikt voor de manier waarop hij de Roma het land uitzette.

De Franse regering gaat nu de strenge arbeidsregels voor Roemenen en Bulgaren -zoals die ook in België bestaan- versoepelen. De beperkende maatregelen worden deels opgeheven en er komen meer beroepssectoren vrij waar Roma aan de slag kunnen. Daardoor moeten Roma makkelijker aan werk kunnen geraken en ook beter kunnen integreren in de Franse samenleving.

Voorts worden de huisvesting en de opvang verbeterd. Het afbraakbeleid voor illegale kampen gaat wel door, maar als een krottenwijk waar Roma wonen, wordt afgebroken, moet er een goede alternatieve opvang komen. Ook het onderwijs voor Roma-kinderen wordt aangepakt, zodat de kinderen ook echt naar school kunnen.

De belangenorganisaties voor Roma in Frankrijk zijn tevreden. "Er wordt nu gewerkt aan een oplossing omdat Roma recht krijgen om werk te zoeken. Werk levert inkomen op, en dat kan mee zorgen voor een betere integratie in de samenleving", klinkt het. Ook Europa reageert tevreden.