Grote actie tegen neonazi's in Duitsland

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn meer dan 900 politieagenten binnengevallen in huizen en clublokalen van neonazi's. Daarbij werden extreemrechts propagandamateriaal, computers en heel wat verschillende wapens in beslag genomen.

De actie kwam er nadat Noordrijn-Westfalen drie plaatselijke neonazi-groeperingen verboden had. Het gaat om de "Kameradschaft Aachener Land", de groepering "Nationaler Widerstand Dortmund" en de "Kameradschaft Hamm".

In Dortmund en omgeving werden een kleine honderd woningen en lokalen van de verenigingen doorzocht. In Aken en enkele plaatsen dicht bij de grens met België was er een gelijkaardige operatie. In totaal werden 146 gebouwen doorzocht in 32 steden.

Bij een van de drie groeperingen werden 1.000 verkiezingsaffiches gevonden van de extreemrechtse NPD (foto). Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen toont dat aan hoe zeer de NPD verweven is met de neonazi's. De federale autoriteiten onderzoeken momenteel of de NPD verboden zou moeten worden.

Racistische moorden

Extreemrechts staat in Duitsland volop in de belangstelling sinds verleden jaar bekend raakte dat de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) tussen 2000 en 2007 negen buitenlanders en een politieagente vermoord had, zonder in het vizier te komen van de inlichtingendiensten.

Het bestaan van de NSU kwam pas aan het licht in november, toen twee van de drie leden van de harde kern van de groep dood teruggevonden werden in wat blijkbaar een moord en een zelfmoord was na een mislukte bankoverval. Het derde lid zit momenteel in voorhechtenis.