Meer interesse voor technologische richtingen

De afgelopen dagen hebben zich al 2.217 nieuwe studenten ingeschreven voor technologische richtingen in de hogescholen en universiteiten. Dat is ruim een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Agoria, de federatie van technologiebedrijven in België.

Gisteren stond de teller op 2.217 inschrijvingen voor de richtingen ICT, industriële wetenschappen en een technologie- of ingenieursrichting. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode 1.635. De technologische studierichtingen zitten dus in de lift, al plaatst Agoria wel een grote kanttekening: amper 9,4 procent van de inschijvingen zijn vrouwen. Bij de 2.217 inschrijvingen zitten 208 meisjes ten opzichte van 2.008 jongens.

Vorig jaar schreven uiteindelijk 6.905 studenten zich in voor een technologische richting. Agoria mikt dit jaar op minstens 7.500 inschrijvingen. Van jongens, maar vooral ook van meisjes. "Meisjes zijn even geschikt als jongens voor deze richtingen", zegt Winston De Pril van Agoria. "Technologie is de mondiale taal van de toekomst, zowel in het professioneel als privéleven."

De technologiefederatie heeft al de actie Technogirls (kleine foto), waarbij jonge meisjes een techniekcursus kunnen volgen, en de campagne Technoladies, waarbij vrouwen uit de technologiesector als rolmodellen in de schijnwerper worden geplaatst.

Agoria bundelt de inschrijvingen in de technologiebarometer. Daarvoor werkt ze samen met de 5 universiteiten en 15 hogescholen die een technologische richting aanbieden.