Opnieuw zwarte amaniet gevonden in Vlaanderen

In een tuin in Londerzeel is een zwarte amaniet gevonden. Het is de tweede keer dat die zeldzame paddenstoel in Vlaanderen wordt gevonden. De nieuwe vondst gebeurde op een 600 meter van de eerste vondst in het kasteeldomein Drietoren.
De zwarte amaniet is het lelijke broertje van de bekende vliegenzwam.

Eind oktober 2008 kreeg de ontdekking van een zwarte amaniet in het kasteeldomein heel wat aandacht. Er worden wel vaker nieuwe paddenstoelen gevonden in België maar dan gaat het meestal om kleine en lastig herkenbare soorten. De zwarte amaniet heeft daarentegen een hoed met een doorsnede van wel 10 centimeter en dus was het wel een opvallende vondst.

De zwarte amaniet is familie van de bekende vliegenzwam met zijn rode hoed met witte stippen. Hij is echter veruit de lelijkste uit de familie. Hij heeft een donkere, wollig geschubde hoed en witte plaatjes die verkleuren als de paddenstoel ouder wordt. 

Onverwachte amaniet

De zwarte amaniet is nog niet lang bekend. De soort dook in Engeland op in 1987 op een terrein dat al erg goed onderzocht was. Daarom kreeg hij als Latijnse naam Amanita inopinata, onverwachte amaniet.

Na de wetenschappelijke publicatie van de soort, ontdekte men dat hij in feite al eerder werd gevonden in Nieuw-Zeeland, maar daar als onbekende soort in een herbarium verdween, zonder verder gevolg.

In Nederland werd de soort voor het eerst gevonden in 2000 en in Frankrijk in 2004. Eind 2008 was ons land dan aan de beurt.

Over de leefwijze en de giftigheid van de zwarte amaniet is nog niet veel geweten. Wel lijkt het duidelijk dat de zwarte amaniet, in tegenstelling tot andere soorten, geen "boombegeleider" is, een soort die in symbiose leeft met bomen. De paddenstoelen geven daarbij voedingsstoffen aan de boom, die suikers geeft aan de zwam.  Dat lijkt bij de zwarte amaniet niet het geval te zijn, aangezien hij steeds in de buurt van bomen groeit waarvan geweten is dat ze niet samenleven met paddenstoelen.