Prins Harry: naakt overal, behalve in Engeland

Sinds de publicatie van de naaktfoto's is de blote bips van de prins de wereld rondgegaan. Op nieuwssites, blogs en sociale media werden de avonturen van Harry in Vegas visueel uit de doeken gedaan, alleen in de Britse pers bleef het al bij al (zedig) stil.
Prins Harry in betere tijden, als toeschouwer bij de Olympische Spelen in Londen.

Woensdagochtend om 1.30u onze tijd plaatste TMZ, een van de populairste entertainmentsites uit de Verenigde Staten, de foto's online van de feestende prins Harry in Las Vegas. Meteen waren de foto's zichtbaar voor de ruim 18,5 miljoen mensen die de site dagelijks bezoeken. In een mum van tijd staken de foto's de digitale plas over, wat zich vertaalt in de volgende cijfers van zoekrobot Google.

  • "Prince Harry Naked" gaf 63.300.000 zoekresultaten
  • "Prince Harry Naked Pictures" gaf 25.800.000 zoekresultaten.

Vreemd genoeg viel er op Britse websites en in Britse kranten geen spoor te bekennen van de jongste zoon van kroonprins Charles. Althans, niet visueel, want over het incident werd alleen geschreven in een smeuïge stijl vergezeld met de typische grote titels. Als er dan toch foto's van hem te zien waren, dan waren het ofwel archieffoto's ofwel foto's van enkele uren voor de strippartij.

Maar waarom houdt de Britse pers het zedig als de foto's circuleren op duizenden Facebookprofielen en vanuit Groot-Brittannië vrijuit te bekijken zijn voor iedereen met een internetverbinding? Het Britse Koninklijk Huis waarschuwde de media gisteren via de Press Complaints Commission, de Britse Raad voor de Journalistiek, dat plaatsing van de foto’s een inbreuk zou zijn op de privacy van de prins.

De Britse tabloid The Sun vond een eigen manier om het verbod op de publicatie van de foto's handig te omzeilen. Twee medewerkers van de krant werden bereid gevonden om, zonder kleren, te poseren in dezelfde houding als Harry op de bewuste foto's in Vegas.

De verwoede pogingen van de Britse koninklijke familie om de publicatie van de foto's in eigen land tegen te houden ten spijt, heeft een krant in Noord-Ierland dat verbod naast zich neergelegd.  De krant Evening Herald plaatste de prins in zijn volle glorie op de voorpagina.

De website van TMZ, daar waar alles begon, werd alleszins overstelpt door miljoenen bezoekers. Precieze cijfers zijn nog niet bekendgemaakt, maar op de poll of het gedrag van Harry schandelijk dan wel geweldig was, werd meer dan 544.000 keer geantwoord, waarvan een ruime meerderheid de prinselijke striptease wist te appreciëren.

lees ook