Qantas schrapt bestelling bij Boeing

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een bestelling van 35 vliegtuigen geannuleerd bij de Amerikaanse constructeur Boeing. Qantas heeft voor het voorbije jaar overigens een fors verlies aangekondigd.

Qantas Airways heeft een bestelling van 35 vliegtuigen van het type Boeing B-787 geannuleerd. Dat had een waarde van ongeveer 6,85 miljard euro. Een andere bestelling van 15 dergelijke toestellen bij de Amerikaanse constructeur blijft dan weer behouden.

Qantas heeft vanochtend cijfers bekendgemaakt over het voorbije boekjaar van juli 2011 tot juni 2012. Het bedrijf heeft het voorbije jaar een nettoverlies van 207 miljoen euro geleden. Het is de eerste keer sinds de beursintroductie in 1995 dat de maatschappij een jaarverlies optekent.

Het bedrijf wijt het verlies aan de fors gestegen brandstofkosten in Australië, aan een reeks stakingen en aan de internationale concurrentie.

Op de beurs van Sydney is het aandeel van Qantas vanochtend gedaald tot het laagste peil ooit, maar daarna heeft het zich hersteld.